CESTA ĆAJE

Vítejte ve vaší čajovně a obchodu čajem

i vy si můžete dopřát nejvyšší kvalitu




Kde nás najdete

Novobranská 80/10 Brno



Otevírací doba

po-pá10:0020:00
sozavřeno
nezavřeno

Kontakt


Cesta čaje
Novobranská 80/10
(u Měnínské brány)
602 00 Brno

+420 733 138 653 - majitel
+420 733 772 044 - rezervace
+420 604 449 576 - masáže

Provozovatel


Cesta čaje,
Radek Ulm,
IČO 61874167,
živnostenský list vydán
živnostenským úřadem
Malinovského nám. 3,
601 67 Brno,
pod číslem jednacím
MMB/0241288/2010

e-mail: cestacaje@seznam.cz

Černý čaj


Klasický černý čaj je většinou jednonálevový. Není tak škodlivý jak se o něm píše. Naopak pití tohoto čaje ve správnou roční dobu je lékem pro tělo i duši. Biorytmicky se hodí pro pití v podzimních a zimních dnech. Zahřívá a dodává organismu potřebnou sílu. Dodává pocit pohody v uplakaných dnech a navodí stav odpočinku. Některé černé čaje z Nepálu a Indie jsou naprosto úžasnými relaxátory s obrovským chuťovým zážitkem. Zdravotní účinky těchto čajů jsou obdobné jako u čajů červených. Můžete si objednat v našem E-shopu zde

Správná příprava čaje:

Černý čaj: Darjeeling First Flush (první, jarní sklizeň) – luhujeme v 0,5litrové konvici – nejlépe porcelán (vyšší sorty můžeme i v gaiwanu). Do připravené konvice vysypeme 7 g čaje a luhujeme nejlépe 2,5min. K zalití použijeme vodu o teplotě 80-85°C. V průběhu luhování alespoň jedenkrát zvolna zamícháme. Druhý nálev luhujeme 3min a více. Použít můžeme o nějaký ten stupeň teplejší vodu. Darjeeling Second Flush (druhá, letní sklizeň) – do předehřáté konvice vysypeme 7g čaje (vysoké sorty můžeme připravovat i v gaiwanu) a luhujeme nejlépe 2,5 min. Zaléváme vodou o teplotě 95-100°C. U kvalitního čaje se můžeme pokusit i o druhý nálev. Na konci luhování jemně zamícháme. Darjeeling Autum Flush (třetí, podzimní sklizeň) – do předehřáté konvice vysypeme 7g čaje a zalijeme vodou o teplotě 100 °C. Luhujeme nejlépe 2,5min. Druhé nálevy zpravidla neděláme a gaiwan použijeme jen vyjímečně. U čajů typu Darjeeling nepoužíváme ohříváček – výrazně mění chuť čaje. Při pití tohoto čaje pozorujeme, jak se chuť čaje spolu s klesající teplotou nálevu mění. Ceylon, Assam atd. – K přípravě čaje použijeme nejlépe porcelánovou konvici. Do půllitrové konvice vysypeme 7g čaje (na litr 16g) a zalijeme vodou o teplotě 100°C. Luhujeme 3-5min. Druhé nálevy neděláme. Čaj zamícháme až před sléváním. Pokud bychom čaj míchali v průběhu luhování výrazně tím ochladíme vodu což je nežádoucí. Ceylon, Assam atd. – K přípravě čaje použijeme nejlépe porcelánovou konvici. Do půllitrové konvice vysypeme 7g čaje (na litr 16g) a zalijeme vodou o teplotě 100°C. Luhujeme 3-5min. Druhé nálevy neděláme. Čaj zamícháme až před sléváním. Pokud bychom čaj míchali v průběhu luhování výrazně tím ochladíme vodu což je nežádoucí.