CESTA ĆAJE

Vítejte ve vaší čajovně a obchodu čajem

i vy si můžete dopřát nejvyšší kvalitu




Kde nás najdete

Novobranská 80/10 Brno



Otevírací doba

po-pá10:0018:00
sozavřeno
nezavřeno

Kontakt


Cesta čaje
Novobranská 80/10
(u Měnínské brány)
602 00 Brno

+420 733 138 653 - majitel
+420 733 772 044 - rezervace
+420 604 449 576 - masáže

Provozovatel


Cesta čaje,
Radek Ulm,
IČO 61874167,
živnostenský list vydán
živnostenským úřadem
Malinovského nám. 3,
601 67 Brno,
pod číslem jednacím
MMB/0241288/2010

e-mail: cestacaje@seznam.cz

ČAJ TYPU PUERH


Je čaj několikanásobně fermentovaný. Výborně upravuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a rozpouští tuky. Vhodný po těžkých jídlech a tučných sýrech a masech. Má antibakteriální účinky. Pozitivně působí proti stresu, uklidňuje a nastavuje rovnováhu a harmonii. Zklidňuje myšlení. Obsahuje tzv. Gaba látku nebo-li jinak kyselinu gama-amino máselnou, která má blahodárné účinky na nervovou soustavu. Působí jako tlumivý neurotransmiter. Pravidelné pití působí na snižování váhy. Obnovuje jangovou energii. Je výborný jako ochrana proti chladu a vlhku. Vhodný pro celodenní popíjení - ráno probudí a večer uspí. Můžete si objednat v našem E-shopu zde

Správná příprava čaje:

Čaj typu Puerh znalost a orientace, vyhodnocování chuťových vlastností v těchto čajích patří k vrcholům čajové dovednosti. Čaj pochází z čínské provincie Yunnan a zpravidla nese název hor, kdy byl čaj vypěstován nebo zpracován. Zelenýpuerh (sheng): možno zakoupit v různých tvarech. Buď sypaný, nebo ve tvaru cihličky, (Ping cha) nebo koláče (Tuo cha). Před prvním nálevem opět připravíme nálev proplachovací. První nálev připravíme tak, že do vyhřáté konvice o objemu 0,5l nasypeme 7g čaje, zalijeme vodou o teplotě 95-100°C a luhujeme 1-2min, nálevy opakujeme. Lisovaný puerh luhujeme o něco déle. Je třeba počkat, než se čaj rozlepí. Pro přípravu v yixingské keramice volíme konvičku se širokým hrdlem (kvůli velikosti listů u sypaného puerhu). Do vyhřáté konvičky nasypeme 7g čaje, uděláme rychlý proplachovací nálev, pak zalijeme vodou o teplotě 95-100°C, otestujeme vůni a luhujeme cca do 30 sec. Druhý nálev sléváme ještě rychleji (téměř okamžitě po zalití). Několik prvních nálevů držíme na stejné době luhování a potom pozvolna dobu luhování prodlužujeme. Připravíme mnoho nálevů, především u puerhů Ye sheng a tzv. Gu shu (tzn. puerhů divoce rostoucích a starších více jak 100let). Tmavý puerh (shu): možno zakoupit taktéž v různých tvarech a o různém stáří. Puerhy je možné archivovat – především ty kvalitní. Myslím, že v blízké budoucnosti bude puerh předmětem burzovního obchodování u nás. Po 20 ti letech stáří začíná již chuť puerhu slábnout a postupně přechází v medicínské chuti. Starší puerhy mají temnou černovínovou barvu nálevu a u velmi povedených puerhů se dělá žlutý proužek po obvodu nádoby, do níž je puerh slit. Připrava: Do vyhřáté konvičky o objemu 0,5l nasypeme 7-8g čaje, udělejte rychlý proplachovací nálev, pak první nálev zalijte vodou o teplotě 100°C a luhujte dle kvality čaje 3-5min. Nálev opakujeme. Chceme li nálev opravdu vydatný, můžeme čaj i krátce povařit. Čaj tímto procesem značně zesládne. Pro přípravu v yixingské keramice o objemu cca 150ml nasypeme 7g čaje do vyhřáté konvičky a čaj propláchneme. Puerh starší 10 let proplachujeme 2x. Puerh sypaný luhujeme asi 30sec. a lisovaný 1min i více v prvním nálevu, zaléváme vodou o teplotě 100°C. Druhé a další nálevy si drží přibližně stejnou dobu luhování a jakmile začne chuť puerhu slábnout, prodlužujeme dobu luhování. Poslední nálev necháme luhovat klidně i několik minut a budeme pozorovat jak se chuť puerhu postupně stává sladší a sladší.